Kastamonu kökeni nereden gelir?
Başka bir görüşe göre ise Kastamonu şehri, Gas ve Tumanna kelimelerinin birleşiminden adını almıştır. Gaslar veya daha iyi bilinen adıyla Kaşkalar, Kastamonu’nun ilk yerleşimcileri arasındaydı. Tumanna, o dönemde Kastamonu’da bulunan bir şehrin/bölgenin adıdır. Bu iki kelimenin birleşimi zamanla Kastamonu şeklini almıştır.
Kastamonu Karadeniz mi?
Karadeniz Bölgesi illerinin (Amasya, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak) sanayi potansiyeli.
Kastamonu hangi Türk boyu?
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Kastamonulular ne göçmeni?
Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan Kastamonu, M.S.
Kastamonu çepni mi?
Çepni, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.
Kastamonu ne zaman Türklerin eline geçti?
Kastamonu ilk kez 1105 yılında Danişmentliler döneminde Ahmet Gazi’nin oğlu Gümüş Tekin döneminde Türklerin eline geçti. Yaklaşık 100 yıl Danimarka yönetiminde kalan şehir ve çevresi 15 yıl Bizanslıların eline geçti ve 1213 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından ele geçirildi.
Kastamonu doğu mu?
Kastamonu, Türkiye’nin kuzey kesiminde Karadeniz bölgesinde bir ildir. İlin komşuları (kuzeyden saat yönünde) Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın illeridir ve ilin kuzeyde Karadeniz’e kıyısı vardır. İlin merkezi aynı adı taşıyan Kastamonu şehridir.
Kastamonulular yörük mü?
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.
Kastamonu’da kimler yaşamış?
Kastamonu’nun bilinen tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlar. Bu topraklar M.Ö. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya krallıklarının hakimiyetine girmiştir. 4. yüzyılda Persler tarafından fethedilmiştir.
Türk olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Kastamonu’nun neyi meşhur?
Kastamonu Mutfağı etli ekmek/günlük etli ekmek. Kastamonu’nun en lezzetli yemeklerinden biridir. … Devrekâni Türkiye Banduma … Kastamonu Siyez Buğdayı/Bulgur/Un. …Tosya Pirinç. …Kastamonu simidi. … Kastamonu Simit Tiridi. … Taşköprü Kuyu Kebabı … Kastamonu Çekilmiş HelvaDaha fazla ürün…
Kastamonu hangi ilden ayrıldı?
Kastamonu’nun İdari Tarihi ve İlçe Gelişimi Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kastamonu ili Bolu, Çankırı ve Sinop’u da kapsayan geniş bir alanı kapsıyordu. 20. yüzyılın başlarında Kastamonu’nun şu anki sınırları 1907’de Bolu’nun ve 1918’de Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla oluşmuştur.
Kastamonu kökeni neresi?
Bu adlandırmanın kökeni “Komnens kalesi” anlamına gelen Kastra-Komnen olmasına rağmen, aynı hanedanın yazılı kayıtlarında Kastamonu’nun adı Castamon olarak kabul edilir. MS. 11. ve 12. yüzyıllara ait Bizans kaynaklarında Kastamonu şehri ilk olarak Castamon olarak anılmıştır.
Kastamonulular ayı mı?
Kastamonulu vatandaşların tepkisi üzerine logodan ayı figürü kaldırıldı. Ayı figürünün kaldırıldığı logo bugün hala kullanılıyor. 2015 yılında dönemin Kastamonu MHP İl Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, Kastamonu logosuna ayı figürü eklenmesi önerisine yanıt verdi.
Kastamonulular ne oynar?
Geleneksel halk oyunları: Kastamonu ve çevresi Zeybek yöresine aittir. Sahil kasabalarındaki oyunlar Horon etkisindedir. Çevre köylerde davulla oynanan Köçek oyunları merkezde bulunmamaktadır. Zeybek: Kastamonu’da zeybek düğünlerde, nişanlarda, milli bayramlarda ve eğlence günlerinde oynanır.
Kastamonu neden evliyalar şehri?
Kastamonu: “Evliyalar Şehri” ünvanının kaynağı Kastamonu, tarih boyunca birçok evliyanın yaşadığı ve bu topraklarda iz bıraktığı bir şehirdir. Şehir, evliyaların varlığı, manevi mirası ve etkisiyle ön plana çıkmış ve “Evliyalar Şehri” olarak anılmıştır.
Gaşka Türkleri kimdir?
Tarih öncesi çağlardan sonra Kastamonu ve çevresinin bilinen en eski yerleşimcileri Gaslar (Gaşka Türkleri) olarak bilinmektedir. M.Ö. 2000-1300 yılları arasında hüküm süren Gaslar, Mısırlılar, Suriyeliler ve Hititler ile siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler kurmuşlardır.
Kastamonu Efsanesi nedir?
Türk askerine kalenin anahtarını verir. Babası Türklerin kaleye girdiğini görünce durumu anlar ve Moni’yi kale kulesinden aşağı atar. Sonra Türklerin, “Senin kastın neydi Moni?” sözleri önce askerler arasında sonra da halk arasında yayılır. Bu söylemin zamanla Kastamonu’ya dönüştüğü rivayet edilir.
Kastamonu hangi ilden ayrıldı?
Kastamonu’nun İdari Tarihi ve İlçe Gelişimi Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kastamonu ili Bolu, Çankırı ve Sinop’u da kapsayan geniş bir alanı kapsıyordu. 20. yüzyılın başlarında Kastamonu’nun şu anki sınırları 1907’de Bolu’nun ve 1918’de Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla oluşmuştur.