Giresunda Alevi köyü var mı?
Son yıllarda Çepni folkloru üzerine araştırmalar yapan Abanoz Küçük’ün tespitlerine göre Giresun ilinde Alevi inancına sahip toplam beş Çepni yerleşim yeri bulunmaktadır; bunlardan biri Dereli ilçesinde, diğeri ise Şebinkarahisar ilçesinde bulunmaktadır (Küçük, 2011: 231).
Giresun Alucra’da Alevi var mı?
Alucra sınırlarının dışına kuzey-güney ve doğu-batı doğrultusunda çıkıldığında Alevi-Bektaşi unsurlarına ve köylerine rastlanır.
Hangi Karadeniz bölgesinde Alevi köyleri var?
Nüfusunun tamamı Alevilerden oluşan Şiran İlçesi’ndeki köyler şunlardır: Balıkhisar, Başköy, Çal, Çambaşı, Çavlan, Darıbükü, Dilekyolu, Eliyorum, Güreş, İnözü, Kırıntı, Sinanlı, Susuz, Tepedam, Yedibölük, Yeniköy, .
Giresunlular hangi mezheptendir?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.
Giresunlular hangi ırktan?
Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşur. Batıda Bulancak, güneyde ve güneydoğuda Dereli ve doğuda Keşap ile çevrilidir. Şehrin ana gelir kaynağı fındıktır.
Çepniler Alevi mi?
Alevi İslam inancını benimseyen Çepnilere, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Gaziantep’in Çepni köyleri ile Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinin Çepni köyünde rastlanmaktadır.
Giresun Alucra Çepni mi?
Alucra, Giresun iline bağlı bir ilçedir. Giresun’a 127 km, Gümüşhane’ye 147 km ve Erzincan’a 148 km uzaklıktadır.
Giresun Alucra hangi boydan?
ALUCRA TARİHİ: 8. yüzyılda, Maveraünnehir’den gelen Oğuz boyları Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleştiler. 1071’deki Malazgirt zaferinden sonra, Alucra ve çevresi Selçuklular tarafından fethedildi ve merkezi Trabzon’da bulunan Danışmend Beyliği’nin yönetimine devredildi.
Giresun Alucra Türk mü?
Alucra’nın yerleşim tarihi Hitit dönemine kadar uzanmaktadır. İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizanslılar bölgeye hakim olmuştur. MS 391 yılında Alucra, Orta Asya’dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türkleri tarafından istila edilmiş ve bölge yaklaşık 60 yıl Türk egemenliğinde kalmıştır.
En çok Alevi hangi ilçede?
Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.
Rize’de Alevi var mı?
Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.
Trabzonda Alevi köyü var mı?
(…) Hatta hiç şüphelenmeyeceğiniz Trabzon ilinde bile Alevi çoğunluklu 4 köy, Alevi nüfuslu 9 köy bulunmaktadır. Akçaabat/Adacık, Akçaabat/Eskiköy, Akçaabat/Gökçekaya, Akçaabat/Karpınar, Çarşıbaşı/Taşlıtepe köylerinin nüfusunun tamamını/ezici çoğunluğunu Aleviler oluşturmaktadır.
Giresun hangi ilçeleri Alevi?
Kayacık, Kaynar, Okçaören, Pelitli, Toprakkale, Yenice (karma) Şebinkarahisar İlçesi: 3 yerleşim yeri. (3’ü Alevi)
Giresun hangi soydan gelir?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Giresun kökeni nedir?
Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve bir Türk yurdu olmuştur. Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni olarak adlandırılmıştır.
En çok Alevi hangi ilde?
Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.
Mehmet Ali Aydınlar Alevi mi?
Sivas katliamında Alevi olduğunu öğrendi. 13 yaşındayken Sivas katliamında Alevi olduğunu öğrendi. Madımak’ta hayatını kaybeden aydınlar için tüm aile televizyon başında acı içinde ağlarken, annesi ilk kez şöyle dedi: Biz Aleviyiz kızım.
Kaç tane Alevi köyü var?
Nüfus dağılımı: Türkiye’deki Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde bulunmaktadır, toplamda yaklaşık 548 köy bulunmaktadır, bunların 57’si karma köydür.
Trabzon’da Alevi köyü var mı?
Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.